Tolmácstechnika

Tolmácstechnika, tolmács rendszerek, szinrontolmács
Tolmácsteschnika tolmácsredszerek

A Tolmácstechnika szolgáltatásunk, más néven tolmácsberendezések,  a legkisebbtől a legnagyobb rendezvényekig megállja a helyét. A legújabb Bosch infra digitális tolmácsberendezés rendszerünk, termen belül kifogástalan vételt biztosít akár 32 nyelvig is. Termen kívül teljesen lehallgathatatlan. Igényeljen tolmács felszerelést itt:

Írjon nekünk az el-vision@el-vision.hu -ra, vagy keressen minket a +36208086082 -es telefon számon, ahol azonnal igyekszünk segíteni.

Tolmácsberendezés és tolmácsfelszerelés bérléséhez klikk ide

Technikusaink állandó felügyelettel biztosítják, hogy a rendezvényen minden megfelelően működjön. A tolmácstechnika és tolmácsberendezés hangosítással kombinálható.

Szinkrontolmácsok megrendelése itt:

Rendeljen szinkron tolmácsokat is az El-Vision-tól

Szinkrontolmács vagy tolmácsberendezések: A szinkrontolmács berendezés azaz a tolmácsberendezések legfontosabb része. Ezek a hangszigetelt, legalább kétszemélyes tolmácsfülkék. Tolmács fülkéink szürke szìnűek, konferencia termekben megállják a helyüket.

Alapesetben nyelvenként egy tolmácsfülkével kell kalkulálni. Ez azt jelenti hogy például a Magyar-Angol vagy ehhez hasonló felállásban csak egy darab tolmácskabin szükséges.

Az elhelyezéséhez egy kb. 2×2 méteres területre van szükség. A szinkrontolmács berendezés további fontos részei:

  • digitális tolmácsközpont,
  • tolmácspult,
  • hordozható vevőkészülékek (annyi főre, ahányan a tolmácsolt szöveget követni szeretnék),
  • infrasugárzó.

Ezen egységek együttes neve : tolmácsberendezés. A kabin összeszerelése, kb. másfél-két órát vesz igénybe. Minden további kabin esetében ehhez, plusz egy-egy órát kell hozzászámítani.

Mire van szükségem a tolmácsberendezéshez?

Ahhoz, hogy tolmácstechnikát tudjon rendelni, már a tolmácsberendezés árának bekérése előtt tudni szükséges néhány dolgot. Például hány főt vár a rendezvényre, s ezekből hány fő igényli kb. a tolmácsolást.

Arra is nagyon fontos készülni, hogy milyen formában szeretné megoldani a rendezvényt. Nem mindegy például, hogy konszekutív vagy szinkrontolmácsolást kér. Erről többet olvashat a szinkrontolmácsolás oldalunkon. Szeretné tudni a szinkrontolmácsolás árát, vagy a tolmácsdíjat? Ebben az esetben töltse ki a a szinkrontolmács árajánlat adatlapunkat itt: Ajánlatkérés szinkrontolmácsolásra

Bosch tolmácstechnikai rendszerünk

Tolmácstechnika
Tolmácstechnika

A piacon jelenleg nagyon sok olyan tolmácstechnikai eszköz létezik, amellyel meg tudják oldani a szinkrontolmácsolást. Jellemzően megtalálhatók, Magyarországon olyan eszközparkok amik, már 10 vagy akár még több éve is elavultak. Az itt bemutatott tolmácstechnika vagy tolmácsberendezések a legújabb jelátviteli rendszert használja. Az infravörös tartományt használva sugároz digitális jelátvitelt használva.

Tolmácsberendezés
Tolmácsberendezés

A régebbi technikákkal szemben az általunk használt tolmácstechnika, jelátvitelének köszönhetően, tökéletes minőségű hallhatóságot biztosít. Nem zavarják különféle fényforrások, ennek köszönhetően nincsenek olyan helyek a teremben, ahol a tolmácsvevő készülék zajos, vagy alig hallható jelet biztosítana.

Ezek az infrasugárzó tolmács berendezések, az egészen kicsitől, az egészen nagy termeki biztosítják, hogy az ön vendégei szabadon közlekedhetnek Miközben hallgatják a szinkrontolmácsolást. 

Magyarországon ezeket az infrasugárzó berendezéseket használtuk már a debreceni Arénában mintegy hatezer fő kiszolgálására nyolc nyelven.  És használtuk a budapesti Arénában is  4000 főre 12 nyelven. Ezért nagy tapasztalattal azt mondhatjuk hogy ezek a legjobb cél berendezések a szinkrontolmácsoláshoz.  Berendezéseinket az Európai Unióban is elfogadottan használják, így nagyon sokszor dolgozunk külföldön is ezen eszközökkel.

A tolmácsberendezés működéséhez, elengedhetetlen a tolmácsolási helyszínek besugárzása. Emiatt tudnunk kell, hány négyzetméteren fog ülni a hallgatóság. Ez is befolyásolja a tolmácsberendezés árajánlatát.

Tolmácstechnika része a tolmácskabin. Ez az egység az EU szabványoknak megfelelően, mind méretében, mind hangszigetelésében a rendezvény lebonyolítását szolgálja. Tolmács kabinjaink a megfelelő hangszigetelés mellett megfelelő szellőzéssel  is el vannak látva. Érdemes lehet megemlíteni hogy a tolmács berendezés vagy tolmács felszerelés ezen felépítménye egy elemeire  bontható technika.  Ez akkor is fontos lehet önnek ha olyan helyen szervez rendezvényt, ahol például emeletre kell vinni, vagy lépcsőzni kell a technikát.  Mivel ezen eszközöket tudjuk bontani, így lényegében bárhol meg tudjuk építeni a szigetelt tolmácskabint.

Tolmácskabin
Tolmácskabin ISO szabványos papírokkal

A lenti képen látható tolmácskabint az El-Vision Kft. gyártja. További információért klikk a jobb oldali képre.

Tolmácskabin
Tolmácskabin, szinkrontolmácsolás

Vezeték nélküli tolmácstechnika (idegenvezetői technika)

Az idegenvezetői vagy tourguide tolmácstechnika, egy olyan eszközünk, amelyet leggyakrabban idegenvezetésre használnak. A technika lényege, hogy egy csoportot úgy lehet végigvezetni (múzeumban, városban), hogy még aki elmarad a csoporttól ő is hallja az idegenvezetőt.

Idegen vezető és tourguide rendszerek bérlése. Tolmácsberendezés
Idegen vezető és tourguide rendszerek bérlése. Tolmácsberendezés

  A tourguide rendszer egy központi töltőegységen töltődik éjszakánként, és így bármilyen hosszúra is nyúlik a séta, az egységek mindig jól fognak működni. Csoportok vezetéséhez, múzeumlátogatáshoz technikusaink mindig segítséget nyújtanak.

Ezek a rendszerek időnként helyettesíthetik a tolmács rendszert, de csak abban az esetben ha például egy nyelvre kell fordítani.  Fontos megjegyezni hogy az idegenvezető rendszer nem tolmácsrendszer, még akkor sem ha néhány oldalon így reklámozzák őket!  Az idegenvezető és tour guide rendszerek, alapvető dolgokban különböznek egy tolmács berendezéstől. 

Ezt a rendszert ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy tolmács mikrofonba beszél és A hallgatói csak őt hallgatják. Természetesen tökéletes megoldás amikor például egy gyár látogatáson vagyunk, vagy egy olyan helyen mint egy Múzeum ahol bemegyünk megnézzük, és meg hallgatunk valaminek a történetét.

Mivel az idegenvezetői rendszereket időnként szokták tolmácsolása is használni ezért sokan összekeverik a  tolmácsberendezéssel.

Tolmácsberendezés, tolmácstechnika

A tolmács berendezés egy olyan technika amellyel azonnal hallhatjuk a fordított nyelvet akár több irányba is. Óriási különbség az idegenvezető  rendszerekkel szemben, hogy például egy csatornát két tolmács használ.

A szinkrontolmácsolás oldalunkon szót ejtünk arról hogy miért fontos a szinkrontolmácsoknak 20 percenként cserélni. Ez viszont azt is magában foglalja,  hogy szükséges olyan tolmács felszerelés vagy technikát biztosítani amely képes egyszerre két szinkrontolmáccsal dolgozni.

Erre kizárólag a tolmács berendezések vagy más néven a tolmácstechnika nyújt megoldást. Amennyiben ön egy professzionális konferencia megszervezését gondolkodik, ne tour guide rendszert igényeljen.

Hány nyelvre alkalmas a tolmácsberendezés?

Egy tolmácsberendezés maximum 64 nyelvre képes jelenleg. A cégünk által forgalmazott Bosch tolmácsberendezés az EU területén is elismert berendezés. Szabványosìtása miatt nagyon sok rendezvényre kérik ezt a tolmácsberendezést tìpus leìrás szerint.

Érdemes figyelni, hogy bár sok nyelvet lehet egy időben megcsinálni de ez sok helyet is igényel

Mekkora hely igénye van egy tolmácskabinnak és tolmács felszerelésnek?

Egy szabványos kabin 1.6m x 1.6m alapterületű. Ezért amennyiben tolmácsberendezést szeretne igenyelni legalább egy 2m x 2m es helyre lesz szüksége. Magassága 2m ìgy általában ezzel nem szokott probléma lenni.

Tervezéskor érdemes odafigyelni, hogy a kabinokat úgy helyezzük el, hogy a szinkrontolmácsok megfelelően rálássanak a kivetìtőre.

A technika nem foglal nagy helyet körülbelül 0.5m x 0.5m alapterület szükseges.

Hogyan működik a tolmácsberendezés vagy tolmácstechnika?

A szinkrontolmács berendezés nem egy önműködő tolmácsberendezés. Lényegében úgy néz ki hogy valaki bele beszél a mikrofonba, annak hangját a tolmács fülére juttatjuk. Amikor a szinkrontolmács hallja az elhangzó információkat a színpadról, azonnal elkezdi fordítani egy másik nyelvre. A fordítását a tolmács pult  bekapcsolt mikrofonjába mondja, Melyet a tolmács Központ összegyűjt digitalizálja és digitálisan ki sugározza. 

A digitális tolmácsvevő, az így sugárzott digitális jelet analóg hanggá alakítja vissza. Így a hallgató már kiválaszthatja, hogy hányas csatornát szeretné hallgatni. 

A tolmács berendezés működését mindig technikus felügyeli és működteti. A szinkrontolmács és a tolmács technikus szorosan együttműködve dolgoznak a rendezvény sikerén. Amikor például valami nem hallható vagy nem látható a szinkrontolmács jelzi a technikusnak Aki segít abban, hogy a szinkrontolmács a munkáját zavartalanul tudja elvégezni. 

Minden tolmácskabinban két tolmácspult van,  ami segít abban hogy a két fő szinkrontolmács egymást váltva tudjanak dolgozni. Általában 20 percenként váltják egymást.  Amikor ez az idő letelik a frissen bejelentkező tolmács bekapcsolja a tolmács pultját,  ami várakozó állásba kerül. Amikor pedig a másik tolmács kiszáll a csatornából, élesedik a következő tolmács pult és megtörténik a szinkrontolmács váltás.

Kapcsolódó szolgáltatások: